ابوالفضل آقابابا، کارشناس رسانه و عضو هیئت علمی وزارت علوم در ارزیابی برنامههای کودک به خبرنگار مهر گفت: قبل از دادن پاسخ به این مسئله باید بگویم که خودم را متخصص مسائل کودکان نمیدانم اما به عنوان یک جامعهشناس باید اشاره کنم که برنامههای کودک برای بچهها شادیآفرین نیست و در لابه لای برنامهها پیامهایی داده میشود که خودمان میخواهیم در حالی که برنامه کودک باید صرفاً برای کودکان ساخته شود.
وی در ادامه افزود: مثلاً در روزهای مناسبتی خاله نرگس و ... فقط متنهای سنگین را میخوانند که بچهها از آن سر در نمیآورند. اشکال این است که ما برای کودکان و نوجوانان برنامه نمیسازیم بلکه بیشتر قصد داریم در برنامههای کودک مسائل سیاسی و اجتماعی را به بچهها منتقل میکنیم.
این کارشناس رسانه خاطرنشان ساخت: اگر قرار است مسائل سیاسی را از طریق برنامههای کودک منتقل کنیم بهتر است تلاش کنیم پرداخت به این مسائل را از سطح آگاهانه خارج کنیم و اگر خیلی اصرار داریم در سطح ناخودآگاه بماند.
وی یادآور شد: البته راهاندازی شبکه کودک و متمرکز شدن برنامههای کودک در شبکه دو قدم خوبی است. به شرط آنکه برای آن برنامهریزی صحیحی انجام شود.
آقابابا درباره اجرای مجریان برنامههای کودک و نوجوان گفت: ما مجریان خوبی مثل عمو پورنگ داریم اما متاسفانه دست آنها را بستهایم. شما در نظر بگیرد در آش علاوه بر حبوبات سوسیس هم بریزیم. گرچه آن آش درست میشود اما مسلماً چیز خیلی بدی میشود. برنامههای کودک مانند آش با سوسیس هستند. بهتر است برنامهسازان در ساخت برنامههای کودک تجدید نظر کنند.
وی ادامه داد: دلیل اینکه مجریان نوجوان هم نمیتوانند اجرای خوبی داشته باشند به خاطر بلاتکلیفی آنها است زیرا آنها میخواهند با همسالان خودشان ارتباط برقرار کنند و به خوبی نماینده نسل خودشان باشند. از سوی دیگر، به آنها گفته میشود در برنامه به مسائل دیگری اشاره کنند. مسلماً آن مجری نوجوان میان خطوط قرمز و صحبتهای خودش بلاتکلیف میماند.
این کارشناس با اشاره به برنامههای عروسکی گفت: در برنامههای عروسکی تلویزیون افت و خیزهای زیادی داشتم. به عنوان مثال عروسک "پنگول" در برنامه "رنگین کمان" شخصیت جالب و جذابی دارد. البته در این اواخر کمی ضعیف شده است. بعد از انقلاب برنامههای عروسکی به لحاظ فرم و ساخت عروسک پیشرفتهای خوبی داشته، اما در دو سال اخیر رشد برنامههای عروسکی متوقف شده و به قول معروف درجا میزند.
آقابابا یادآور شد: نمیدانم چرا برنامهسازان کودک فکر میکنند هر چه قیافه عروسک نامتعارفتر باشد بیشتر موفق خواهند بود. در حالی که این طور نیست. بچهها با عروسکهای رئال بیشتر ارتباط برقرار میکنند. واقعاً دیگر برنامههای کودک مطلوب که زمانی امثال خانم برومند میساختند دیگر دیده نمیشود.
نظر شما